2013. november 6., szerda

Az orientális tánc hatása a művészetekre - 1. rész



A világ egyik legősibb tánca a hastánc, melynek eredete – többek között - a termékenységi táncokhoz vezethető vissza. Hazája a Közel-Kelet, Nyugaton hastánc – manapság egyre jobban orientális tánc - néven terjedt el. Valódi történelmét nem ismerjük, de több kultúrában megtaláljuk a „nyomait”, ezért van az, hogy több kultúrából eredeztetik és egészen az őskorig nyúlik vissza.

A hastánc eredetét, hatását, megjelenéseit, előfordulását sokféleképpen lehet boncolgatni. Az első részben a régi idők táncosairól, a művészetekben való megjelenéséről szeretnék megosztani érdekességeket, képeket, régi emlékeket.

Az orientális táncosnők az 1800-as 1900-as években nagy hatással voltak a művészetekre, a festészetre a filmekre.

Találtam pár régi festményt az 1800-as évekből:
 
Egypt Dancer 1863-ból - Willem de Famars Testas 

Henri Anatole De Beaulieu (1819-1884) festménye az 1800-as évekből. 

 Moritz Stifter - In the Harem (1890)
 
 Fabbio Fabbi (1861-1946) - The Tambourine Dancer

Salome és a hét fátyoltánc


Van egy régi történet a hét fátyoltáncról, ami összemosódik a bibliai Salome táncával. A Bibliában (pontosan Máté evangéliumában 14: 6-11) nincs említés arról, hogy Salome mit táncol, csak arról, hogy Heródest magával ragadta Salome tánca.

A történet szerint Heródiás megharagudott Keresztelő Jánosra, aki elítélte azért, mert a férjét elhagyva a sógorával élt együtt. Heródiás lánya, Salomé egyszer táncolt Heródes előtt; a királynak annyira megtetszett, hogy megígérte Saloménak, teljesíti a kérését. Salomé anyja felbujtására Keresztelő Szent János fejét kérte tálcán. Forrás: wikipédia
A Bibliából: „Heródes születése napján történt, hogy Heródiás lánya táncolt a vendégeknek. Annyira megtetszett Heródesnek, hogy esküvel ígérte, bármit kér is, megadja neki.”

Salome története több művésznek adott ihletet, többek között Gustav Moreau-nak, aki 1876-ban festette ezt a gyönyörű festményt. 


A bibliai történet adott ihletet a művészeknek, viszont a művészek által megformált táncosnő ruhái egyértelműen az orientális táncra utalnak, ezért van az, hogy "összemosódik" a hét fátyoltánccal. 

Az 1800-as évek végén Oscar Wilde írta meg Salome c. színdarabját, melyet 1891-ben mutattak be először franciául, majd egy évvel később, 1892-ben angolul Londonban.  Salome szerepét akkoriban Maud Allen és Sarah Bernhardt játszotta. 

 1891                                                             1894




  Maud Allan 1891

Sarah Bernhardt 1896

 Párizsi táncosnő Hagino, mint Salome.

Oscar Wilde színdarabja Richard Straussot ihlette meg, aki megírta Salome c. egyfelvonásos operáját, melynek ősbemutatója 1905 december 9-én Drezdában volt, és melyet hosszú évekig heves viták és botrányok kísértek. 

Alice Guszalewicz Richard Strauss Salome c. operájában 1910-ben.

Akinek van rá ideje és érdekli, a youtube-on teljes egészében megnézheti Strauss 1905-ös, valamint Oscar Wilde 1923-as Salome előadásait.

Részlet az 1953-as Salome c. filmből, ahol Rita Hayworth játszotta a főszerepet:


A csodálatos Rita Hayworth 1953-ban.



Salome a festészetben:

Robert Henri festménye 1909-ből.

 További festmények és képek:


Robert Henri - Dancer of Delhi (olajfestmény 1916-ból).



 Festmény a 20-as évek végéről.
Fotók a régi időkből:

 Nellie Stewart 1895

1908

 1920

 Gloria Swanson, a néma filmek sztárja 1925-ben a Stage Struck c. filmben.

1927

 Alice White az 1920-as évek amerikai színésznője.

 Claudette Colbert - amerikai színésznő a 20-as években.

Egy 1932-es film, a "Félmeztelen igazság" (The Half-Naked Truth) táncosnője, Teresa a híres La Belle Sultana és Princess Exotica, akit Lupe Velez alakít.


 Mata Hari

 Mata Hari nevét biztosan mindenki hallotta már, róla szeretnék pár szót ejteni. Eredeti neve Margherita Geertrudia Zelle (1876-1917) hollandiai születésű bártáncosnő, akit 1917-ben a Német Birodalom kémkedés vádjában bűnösnek talált és kivégeztetett. Rossz házasságban élt, a férje őt is, és lány gyermeküket is verte, fiú gyermekük meghalt. 1905-ben elhagyta férjét és kislányát, és Párizsba szökött, ekkor kezdődött elhíresült táncos karrierje. A lenge öltözetben előadott egzotikus táncok hamar népszerűvé tették a párizsi éjszakai életben. A sajtó egy európai tengerésztiszttel házasságot kötött indiai táncosnőként mutatta be. A kezdeti Lady Mac Leod művésznevet 1905. március 13-án változtatta Mata Harira. Népszerűsége gyorsan növekedett, hamarosan bárók és bankárok szalonjaiban tartott zártkörű előadásokat. Estjei egyszerre voltak szenzációt és botrányt keltőek. 1906-ban már Európa szerte ismert volt. Fellépett Madridban, Monte Carlóban, Berlinben, Bécsben. 1907-ben Egyiptomba és Rómába utazott. Egyre többen utánozták, utazásai alatt sorra bukkantak föl a hozzá hasonló egzotikus táncosnők. Egy évadra a milanoi Scala művésze lett.
Táncosnői karrierje során rendre kapcsolatba került a francia politikai és gazdasági elit tagjaival. A német titkosszolgálat felfigyelt kapcsolatrendszerére és H21 fedőnév alatt alkalmazta. A háború kezdetén kifizetetlen számlái és hitelezői elől Hágába menekült, a háború alatt nehezen élt meg....
Forrás: wikipédia

Mata Hari

1906

Idézek egy részletet Richard Skinner - Mata Hari c. regényéből: "Elhitette a világgal, hogy ő India szülötte, a szent brahma kaszt tagja, és dicső bajadérok leszármazottja. Hittek neki, a huszadik századi Európa a lábai előtt hevert. Puccini virágcsokrot küldött neki egy milánói fellépése alkalmával, Picasso tehetségtelennek és csalónak nevezte. Gazdag, befolyásos férfiakkal ismerkedett, akiktől fontos információkat tudott meg - az ágyban. Egyesek szerint kettős ügynök volt, mások szerint közönséges prostituált."

További képek Mata Hariról: 

 
 



1931-ben filmet mutattak be Mata Hari életéről, melyben a főszerepet Greta Garbo játszotta.



Mata Hari kivégzése 1917-ben (wikipédia).


 Ruth St. Denis

Ruth St. Denis a modern kortárs tánc úttörője volt, aki művészetét keleti ötletekkel gazdagította. 
"A szertartásos szépség szent szobra”- ahogy őt nevezték 1903-ban megalkotta első művét, „Radha, az öt érzékszerv tánca” címmel. Később az indiai mitológiától ihletett szólókkal egész estét betöltő műsort hozott létre. Legnagyobb sikereit a trilógiává ötvöződött táncainak köszönhette, amelyeket keleti hangulatú misztikus félhomályban adott elő.” (dr. Dienes Gedeon

 
 Foto: Hartsook - Black and Gold Nautch


                                          Egypta (1910)


További régi fotók, kb. az 1800-1900-as évekből:


 



 


Folytatás következik! :)

Ezt a kis összeállítást azért készítettem, mert érdekel, és összeraktam magamnak, hogy meglegyen egy helyen és nem gondoltam arra, hogy ennyien fogják megosztani, olvasni. Nagyon örülök neki, köszönöm a megosztásokat, érdeklődést, hozzászólásokat! :) Nagyon sok érdekesség lesz még, legalább 5-6 résznyi anyagot gyűjtöttem össze!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése